MIKSI KÄYTTÄÄ SISUSTUS- TAI TILASUUNNITTELIJAA? KENELLE SIITÄ ON HYÖTYÄ JA MIKSI?

kenelle-sisustussuunnittelusta-on-hyötyä.jpg

Tässä kirjoituksessa on tarkoitus tuoda esiin erilaisia näkökulmia siitä, miksi sisustussuunnittelijan apuun turvautuminen voi olla hyvä vaihtoehto, kuka siitä hyötyy ja miten löytää itselleen parhaiten sopiva ammattilainen.

Matkan varrella on ollut ilo huomata, että sisustussuunnittelijan palkkaamisen kynnys on laskenut joka vuosi. Enää suunnittelijan apuun tukeutuminen ei ole pelottava, hassu tai vain etäällä siintävä vaihtoehto, eikä konkurssiin ajava investointi, jota käyttävät vain ne, joilla on joko rahaa kuin roskaa tai jotka eivät itse muka selviydy sisustusurakasta.

Kärjistän tahallani. Mutta miten mahtavaa on, että nykyisin suunnittelijaan suhtaudutaan ihan eri tavalla kuin vielä reilut 10 vuotta sitten. Nykyisin suunnittelija on parhaimmillaan se tyyppi, joka auttaa asiakasta saamaan kodin parhaat puolet esiin sekä käytännön tasolla että visuaalisesti. Tarpeellinen apukäsi ja ylimääräinen silmäpari, joka kuulee sen mitä sanot, mutta myös sen, mitä jätät sanomatta. Se, joka osaa sovittaa ristiriitaiseltakin kuulostavia toiveita yhteen ja työntää juuri sopivasti ulos omalta mukavuusalueelta. Se, joka osaa niputtaa kokonaisuuden sellaiseksi, että sinä voit nauttia tilasta pitkään.

Koska itse koen, että sitä tämä työ parhaimmillaan on: Jonkin sellaisen luomista, mistä on sekä hyötyä että iloa toisille ja josta itsekin nauttii. Ongelmanratkaisua käytännön tasolla ja jonkin abstraktin idean tai tunnelman saattamista konkreettiseen muotoon hyvältä ja omalta tuntuvaksi kokonaisuudeksi.


SUUNNITTELIJA KEVENTÄÄ URAKKAA RAKENNUS- JA SISUSTUSPROJEKTEISSA

Rakennus- ja remonttiprojekteilla on välillä taipumus yllättää. Joskus tapahtuu niin kutsuttu ”lumipalloefekti”, jossa pieni ja viaton pintaremontti paisuukin koko kodin kattavaksi operaatioksi. Tai tuleekin sunnuntaisella kävelylenkillä hankittua heräteostoksena järvenrantatontti, kuten kävi eräälle asiakaspariskunnalleni. Joskus taloa lähdetään rakentamaan harkiten ja ajatuksella, hyvillä mielin ja intoa puhkuen.

Alkoipa rakentaminen tai remontointi sitten vapaaehtoisesti tai pakon edessä, moni yllättyy siitä, miten työllistävä vaikutus projektilla on. Käytännön asiat ottavat alussa oman aikansa ja ne ovat monesti -ehkä vähän yllättävästikin- se selkein osa urakasta.

Järjestelyt vaativat paitsi aivokapasiteettia, myös jonkun verran raakaa voimaa. Jollet heilu vasaran varressa tai kanna tavaraa työmaalle, tarvitset vähintäänkin raakaa päätöksentekovoimaa muutamassakin käänteessä.

Jos tuntuu siltä, että on toisinaan hankalaa nähdä metsää puilta, sovittaa perheenjäsenten (tai miksei vain omiakin) toiveita yhteen, hahmottaa pelkän pohjaratkaisun perusteella, miltä tila tulee näyttämään, tai et halua tai ehdi käyttää suunnitteluun paljon aikaa, saatat hyötyä suunnittelijan palveluista. Hyvä suunnittelija osaa katsoa kokonaisuutta rakentamisen näkökulmasta pitäen samalla silmällä valmista lopputulosta.

miksi-käyttää-sisustussuunnittelijaa.jpg

SUUNNITTELIJA KANNATTAA OTTAA MUKAAN PROJEKTIIN MAHDOLLISIMMAN AIKAISIN

– SAAT ELÄMISEN LAATUUN RATKAISEVASTI VAIKUTTAVIA VINKKEJÄ, TUOREET SILMÄT KATSOMAAN KOKONAISUUTTA SEKÄ PARHAAN HYÖDYN YHTEISTYÖSTÄ

Kun lupa-asioista ja paperitöistä, tontista, talosta ja urakasta on sovittu, moni kaipaisi vähintäänkin pientä huilitaukoa ajatustyöstä ennen talon sisustuksen suunnittelemista. Materiaalien lisäksi valaistuksen suunnittelu kaipaa erityishuomiota, mikä tottumattomalle voi tuntua monimutkaiselta ja aikaa vievältä.

Tämä on oman kokemukseni mukaan se yleisin hetki, kun sisustussuunnittelijaan otetaan yhteyttä. Moni kertoo, ettei joko enää jaksa miettiä kokonaisuutta yksin, tai sitten alussa kirkkaana mielessä ollut punainen lanka on joutunut kadoksiin. Jotkut pähkäilevät vielä toimivan pohjaratkaisun kanssa, toiset taas kaipaavat jotain uutta ja erilaista kotiinsa, mutta eivät halua tai osaa sellaisia ratkaisuja yksin toteuttaa.

Materiaalien vaihtoehtoviidakossa on helppo harhautua sivupoluille alkuperäisestä ideastaan. Moni asiakas sanoo, että heistä tuntuu, että meinaa puhti ja mielikuvitus tai puhdas päätöksentekokyky loppua. Matka voi tuntua pitkältä siihen hetkeen, kun uuden tai uudistuksen läpikäyneen kodin valmiiseen olohuoneeseen voi lopultakin istahtaa ja todeta: ”Se on VALMIS!”


MIELIKUVAMATKAILU UUDESSA KODISSA AUTTAA KÄYTÄNNÖN TOIMINTOJEN TARKISTAMISESSA

Hyvä suunnittelija auttaa paitsi materiaalivalinnoissa, käy tarvittaessa talon tai asunnon kokonaisuutena läpi yhdessä asiakkaan kanssa.

Itse teen monesti pienen mielikuvamatkan uuteen kotiin kuvittelemalla kulkevani asunnon läpi. Mihin suuntaan ovet avautuvat? Miten ikkunat on sijoiteltu? Onko jossain kohdassa turhan ahdasta, kuilumaista tai järkevää käyttöä vailla olevia ylimääräisiä nelilöitä, joita voisi ottaa käyttöön toisella tavalla? Onko säilytystilalle varattu tarpeeksi tilaa? Onko tilat helppo kalustaa? Vastaako kodin pohjaratkaisu todella asukkaan tarpeita?

Mitä aikaisemmin useampi silmäpari kokonaisuutta pohtii, sitä paremmin kodista saadaan kaikki ilo ja hyöty irti. Pienillä muutoksilla voi olla arjen sujumisen kannalta valtava merkitys. Muutosten tekeminen paperilla on sitä paitsi paljon halvempaa, kuin niiden toteuttaminen kesken rakennustöiden.


MITEN VALITSEN OIKEANLAISEN SUUNNITTELIJAN?

Oikean suunnittelijan etsimiseen kannattaa käyttää hetki aikaa. Parhaimmillaan yhteistyö voi olla hauskaa, innostavaa ja oikealla tavalla kumpaakin osapuolta haastavaa. Pahimmillaan tieto ei kulje tai on virheellistä, yhteydenpito on hankalaa ja aikataulut ja budjetti venyvät.

Suunnittelijoita on yhtä moneen lähtöön kuin on asiakkaitakin, ja siksi on tärkeää määritellä omat tavoitteet heti alkumatkassa: Toivonko suunnittelijalta apua ensisijaisesti pohjaratkaisun ja/tai teknisten seikkojen kanssa, kaipaanko vinkkejä kalusteiden sijoitteluun vai olisiko minulle eniten hyötyä sävymaailman ja tekstiilien valinnasta? Haluanko tehdä ratkaisut pääasiassa itse, vai toivonko että suunnittelija rakentaa kokonaisuuden minulle valmiiksi?

Taustatyötä kannattaa siis hiukan tehdä, niin varmistat että saat sitä mitä tilaat. Kotisivuilta ja portfoliosta näet selkeimmin suunnittelijan oman kädenjäljen ja tyylin. Myös puskaradio voi olla huippuhyvä tapa löytää sopiva suunnittelija – toisten asiakkaiden hyvät kokemukset ja positiivinen palaute on kullanarvoista infoa.

Laita suunnittelijalle sähköpostia tai soita ja pyydä kertomaan työskentelytavoistaan tarkemmin, niin saat paremman kokonaiskuvan yhteensopivuudestanne ja siitä, kuinka laaja osaamisalue suunnittelijalla on.

Tärkeintä on, että kummallakin osapuolella on hyvä ja luottavainen fiilis aloittaa yhteistyö. Itse ajattelen, että paras ja tärkein lähtökohta ryhtyä projektiin yhdessä -sen kokoon katsomatta- on hyvä luottamussuhde. Se syntyy siitä, että henkilökemiat toimivat ja kumpikin osapuoli puhuu niin sanotusti samaa kieltä.

Luota siis suunnittelijaa valitessa omaan intuitioosi – tiedät kyllä koska olet löytänyt sen oikean.


Ps. Toisesta postauksestani voit lukea hyödyllisiä vinkkejä rakennus- ja remonttiprojekteja koskien. Rakentajan ja remontoijan checklistiltä löydät tärppejä, jotka jeesaavat sekä vaihtoehtoviidakossa kahlaavaa visionääriä, että teknisempiin puoliin keskittyvää Excel-raksaajaa. Listan vinkit auttavat kartoittamaan omat toiveesi ja tarpeesi, jolloin myös sisustussuunnittelijan valinta on helpompaa.

miksi-käyttää-sisustussuunnittelijaa2.jpg
Edellinen
Edellinen

INTUITIO OSANA SUUNNITTELUTYÖTÄ

Seuraava
Seuraava

RAKENTAJAN JA REMOINTOIJAN CHECKLIST: MÄÄRITTELE OMAT TOIVEESI JA TAVOITTEESI TILAN JA TUNNELMAN SUHTEEN